Πως η Ctrip απέκτησε τη Skyscanner

Πως η Ctrip απέκτησε τη Skyscanner

Η Ctrip, το μεγαλύτερο Κινέζικο online ταξιδιωτικό γραφείο, απέκτησε μια από τις μεγαλύτερες meta search μηχανές αναζήτησης για αεροπορικά εισητήρια – και τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- την Skyscanner. Η Ctrip θα μετατρέψει τη Skyscanner σε μια μεγάλη μηχανή κρατήσεων για αεροπορικά εισητήρια και η ίδια η Ctrip θα επικεντρωθεί στην αγορά της Κίνας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το μεγαλύτερο Κινέζικο online γραφείο κρατήσεων, σχεδιάζει να αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα κρατήσεων στη θέση της σκυσκανερ και έτσι να αναπτυχθεί περαιτέρω, πέρα από τη σύγκριση αεροπορικών εισητηρίων που προσφέρει μέχρι τώρα.

Η κυρία Sun, που έγινε η πρώτη CEO μιας εισηγμένης εταιρείας ταξιδιών, ανακοίνωσε πως η συμφωνία μεταξύ Ctrip και σκυσκαννερ ανήλθε στα 1,74 δις δολλάρια!

Σε ερώτηση εαν η εταιρεία Ctrip σκέφτετε να εξαγοράσει κι άλλες εταιρείες του online booking όπως η Cheapoair που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ ή άλλες εταιρείες, η CEO δήλωσε πως στόχος της Ctrip είναι να προβαίνει σε σημαντικές αποφάσεις αλλά κυρίως στρατηγικά σωστές. Δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τοπικά sites όσο για μεγάλα, που απευθύνονται σε μια μεγάλη κλίμακα χωρών και ηπείρων. Επίσης, για να αγοράσει η ctrip μια εταιρεία, θα πρέπει η ίδια η εταιρεία να είναι σε θέση και να θέλει να πουλήσει. Έτσι έγινε και με τη skyscanner καθώς ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, ήθελε να πουλήσει το μερίδιό του και να απεμπλακεί από το χώρο στα αεροπορικά εισητήρια.

Αρκετοί από τους μετόχους της Skyscanner, αφού είδαν ότι το “ταμείο” τους είναι αρκετά επάνω, καθώς οι μετοχές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ήθελαν να ρευστοποιήσουν και έτσι η ctrip κινήθηκε άμεσα και εξαγόρασε τη νο1 εταιρεία για σύγκριση αεροπορικών.

Ήταν επίσης κοινό μυστικό ότι η Skyscanner είχε αρχίσει ήδη να σκέφτεται ένα IPO μέσα στο 2017 αν και με το BREXIT το σχέδιό της είχε πάρει μια μικρή αναβολή.

Όσον αφορά τη τακτική των εξαγορών της Ctrip, η Sun δηλώνει και πάλι πως για να εξαγοράσεις μια εταιρεία δε φτάνει να ενδιαφέρεσαι εσύ, αλλά και η ίδια η εταιρεία να είναι διαθέσιμη προς πώληση. Κάποιες εταιρείες είναι διαθέσιμες ενώ κάποιες άλλες όχι.

Πως έγινε η συμφωνία Ctrip – Skyscanner

Ανώτατα στελέχη τόσο από την ctrip όσο και από την Skyscanner είχαν βρεθεί αρκετές φορές πριν υπογράψουν τη συμφωνία και επίσης μια συμφωνία περί μη αποκάλυψης της εξαγοράς. Η συμφωνία ήρθε σχετικά πολύ γρήγορα τονίζε η CEO Sun.

“Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για ανάπτυξη της Skyscanner τόσο στην αγορά της Κίνας όσο και της Ασίας γενικότερα, στα αεροπορικά εισιτήρια” τόνισε η Sun. Η Σκυσκαννερ βασίζεται στη Σκωτία και είναι το μεγαλύτερο site στην Ευρώπη για αεροπορικά εισιτήρια. Ωστόσο, οι αναζητήσεις για αεροπορικά εισητήρια skyscanner είναι αρκετά πιο πίσω σε σχέση με τα αεροπορικά kayak!

“Πιστεύω ότι οι εταιρείες που κοιτάμε και αποσκοπούμε στην εξαγορά τους, πρέπει να έχουν μεγάλο βεληνεκές πελατών και να έχουν αυξημένη δραστηριότητα στα αεροπορικά εισιτήρια. Εμείς κλείνουμε πάνω από 150 εκατομμύρια αεροπορικά κάθε χρόνο. Θέλουμε να μεγαλώσουμε αυτά τα νούμερα” δήλωση η Sun.

Τα σχέδια της Ctrip για το μέλλον της Skyscanner

Η Skyscanner θα αναβαθμιστεί και θα γίνει πλέον μια μηχανή κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων. Επίσης θα ενσωματώσει ενοικιάσεις αυτοκινήτων, εισιτήρια για τρένα-πλοία καθώς και εισιτήρια για διάφορα αξιοθέατα, ανάλογα τη πόλη κράτησης του κάθε πελάτη. Η σκυσκαννερ θα εκμεταλευτεί πολλές από τις τεχνολογικές υπεροχές της Ctrip.

Θα υπάρξει κόστος για την επένδυση;

Σε ερώτηση εαν η Ctrip θα επενδύσει αρκετά χρήματα στη Σκυσκαννερ ή θα πάει σε μια πιο ομαλή πορεία, η CEO της Ctrip τόνισε ότι θα υπάρξει μια αρκετά μεγάλη επένδυση στη Skyscanner για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθώς και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών.

Σχετικά με τις επενδύσεις που έρχονται στη Skyscanner, η εταιρεία Ctrip είναι σίγουρη ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των εσόδων και στη πορεία όλες οι επενδύεις θα καλύπτονται από τις πωλήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια της Σκυσκαννερ.

Πως μπορείτε να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια με την Skyscanner στη καλύτερη τιμή;

Τα αεροπορικά skyscanner είναι λίγο ακριβά. Αύτο πρόκειται να αλλάξει με την εξαγορά από την Ctrip καθώς η Skyscanner θα προμηθεύεται αεροπορικά εισιτήρια απευθείας από την ΙΑΤΑ και τις αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης κάθε ζώνης. Στο travelo.gr μπορείτε να βρείτε αεροπορικά εισητήρια τόσο από την Σκυσκαννερ όσο και απ’όλες τις γνωστές αεροπορικές εταιρείες, απευθείας.