Παγωτομηχανές – Χαρακτηριστικά και λειτουργίες

ice_cream_machineΠαγωτομηχανές – Χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Το καλοκαίρι έχει ήδη αρχίσει και η θερμοκρασία πλησιάζει τους 30 βαθμούς. Το πιο δημοφιλές προϊόν αυτής της περιόδου δεν είναι άλλο από το παγωτό! Είτε πρόκειται για παγωτό μηχανής – το κλασσικό χωνάκι – είτε για παγωτό βιτρίνας, το παγωτό είναι το ιδανικό γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους! Διατίθεται σε πολλές – άπειρες – γεύσεις και θα το βρείτε σε διάφορες ποιότητες σε αρκετά καταστήματα. Πως όμως φτιάχνεται ένα παγωτό; Τι μηχανές παγωτού χρειάζεται; Ποιά τα τεχνικά χαρακτηριστικά στις παγωτομηχανές;

Μηχανές παγωτού για παγωτό χωνάκι

Οι συγκεκριμένες παγωτομηχανές κάνουν το δημοφιλές “παγωτό χωνάκι” που προσφέρεται συνήθως σε κρέμα(βανίλια) και σοκολάτα. Αρκετές μηχανές παγωτού προσφέρουν και την επιλογή “ανάμεικτο” όπου πέφτει μαζί και η κρέμα και η σοκολάτα.
Οι συγκεκριμένες παγωτομηχανές χωρίζονται ανάλογα τις επιδόσεις τους – την παραγωγή δηλαδή ανά ώρα καθώς κι αν είναι επιτραπέζιες(κάθονται σε τραπέζακι ή πάγκο) ή επιδαπέδιες(με ροδάκια μεταφοράς).
Οι λειτουργίες που μπορεί να έχει μια παγωτομηχανή διαφέρουν, ανάλογα το μοντέλο, την κατηγορία που ανήκουν,κ.ο.κ.
Οι καλές παγωτομηχανές θα προσφέρουν λειτουργία standby για το βράδυ όπου η μηχανή θα μπαίνει σε μια ειδική κατάσταση, δεν θα καταναλώνει ρεύμα και θα συντηρεί και το μίγμα. Επίσης οι ποιοτικές μηχανές παγωτού θα έχουνε και ψύξη πάνω στους κάδους που σημαίνει ότι το παγωτό διατηρείτε 4-6 ημέρες. Έτσι ακόμα κι εαν δεν το πουλήσετε όλο την ίδια ημέρα, αυτό θα κρατήσει μερικές ημέρες ακόμα.

Πέρα από τις μηχανές παγωτού για χωνάκι υπάρχουν και οι παγωτομηχανές για παγωτό βιτρίνας ή αλλιώς παγωτομηχανές παραγωγής.

Οι συγκεκριμένες παγωτομηχανές παράγουν παγωτό το οποίο έπειτα τοποθετείτε στις βιτρίνες παγωτού και συντηρείτε μέχρι την κατανάλωση από τους πελάτες.
Αυτές οι παγωτομηχανές έχουν τελειώς διαφορετικό σύστημα λειτουργίες απ’οτι οι μηχανές για παγωτό χωνάκι. Εδώ τοποθετούμε το μίγμα μας στον κάδο και μέσα σε 8’ με 20’ ανάλογα την παγωτομηχανή, παίρνουμε το παγωτό μας έτοιμο προς τοποθέτηση στην βιτρίνα παγωτού. Κάθε φορά σε κάθε κύκλο μπορούμε να παράγουμε μόνο 1 γεύση παγωτού. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος μπορούμε να περάσουμε στην 2η γεύση.
Οι παγωτομηχανές εδώ χωρίζονται ανάλογα με τις δυνατότητες παραγωγής – δηλαδή πόσα κιλά μπορούν να παράγουν ανά ώρα – όπως επίσης και με τον κύκλο παγωτού, δηλαδή κάθε πόσα λεπτά είναι έτοιμο το προϊόν.

Καλό είναι με την αγορά σας να απαιτήσετε και μια επίδειξη από την εταιρεία που σας προμήθευσε, όπως επίσης να έχετε και στα Ελληνικά τις οδηγίες χρήσης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πολύ καλά τη παγωτομηχανή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο προϊόν σας και να αποφύγετε μικρό προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από χρήση που θα γίνει δίχως τις απαραίτητες γνώσεις. Ο εξοπλισμός εστίασης του καταστήματός σας πρέπει πάντα να είναι σε άριστη κατάσταση και να τον γνωρίζετε πολύ καλά – τόσο τη λειτουργία όσο και τη συντήρησή του.